• tower_crane_photo.jpg | Lithko Concrete Contractors
  • 2019-01-09_08-42-am-est.jpg | Lithko Concrete Contractors
  • 2-11_novant_1.jpg | Lithko Concrete Contractors
  • novant_2.jpeg | Lithko Concrete Contractors
  • novant_3.jpg | Lithko Concrete Contractors
  • novant_4.jpg | Lithko Concrete Contractors

Novant HVI and Cancer Institute & Parking Garage

Healthcare

Novant Health Presbyterian Medical Center is adding a new building that will be a state of the art heart & vascular and cancer treatment facility, making Novant one of the premier healthcare providers in the region. Lithko Charlotte team’s work will include an 8-story cast-in-place parking garage, 7-story slab on metal deck hospital building, and 1,400 cubic yard linear accelerator vault.

To prevent radiation exposure and particles from escaping, we built a concrete vault that will house the linear accelerator. The shoring for the lid was designed to support the full liquid head pressure from the concrete at 7 ½ feet thick. To prevent sinking/deflection, the shoring legs supported up to 24 kips each and the mudsills supports were specially engineered to accommodate this.

Logistics are challenging due to the fact the two structures are being built simultaneously on one site. There is also no access or laydown space on 2/3 of the building perimeter because of the adjacent parking garage and overhead powerlines. This will require daily, careful, detailed coordination for our deliveries, other subcontractors, and customer.

The design of the roof for the parking garage includes very large beams that are twice as wide as the rest of the building. To accommodate this unique condition, the formwork selected needs to have a design in which it can be modified to mitigate the effect on schedule and production. Our team chose the Peri Garage Deck System.

Originally, we were to build the slab on metal deck hospital building and then the parking deck with an overlap of 4 weeks in the schedule. During our planning meeting, we saw an opportunity to save Vannoy time and money by moving the parking deck schedule forward and to build both structures simultaneously. We presented this option to Vannoy and they agreed this approach benefited the overall success of the project.